Her yılbaşı geldiğinde hemen hemen herkes tarafından tartışılan bir konu haline gelen yılbaşı kutlamak bizim kültürümüzde gerçekten yok mu? Sorusuna alternatif yanıtlar yüklemek mümkün genel kaynaklardan alınan bilgilere göre bizim kültürümüzde yılbaşı kutlamak yok mu? İsterseniz bakalım.
Hesaplı Ev Dekorasyonu Önerileri
Yılbaşı Kutlamak Kültürümüze Uygun mu ?
- Yılbaşı kutlamak genel bir kültür çatışması halinden çıkmalı çünkü kültürler insanların yaşayış biçimlerinden, aile içi aldıkları kültürlere göre farklılık gösterir yani 40 sene öncesinin bir genci ile şimdiki zamanın genci arasında mutlaka bir kültür çatışması yaşanır sonuç olarak isteyen kutlasın isteyen kutlamasın.
- Yılbaşı kutlamak var mi? konusuna gelince yılbaşı kutlamak Türk kültüründe yaklaşık 2000 yıldır var ancak baz alınması gereken 31 aralık değil 21 mart baharın başlangıcıdır. Ve bu bilgiye ek olarak belirtelim ki yılbaşında ağaç süslemek her ne kadar genel olarak Türk toplumunda doğru bulunmasa da ağaç süslemek hayat ağacı inanışından gelir ve şaminist toplumlar bu inanışa sahip şimanist toplum ise Türklerin ilk dinidir.
- Konu dine gelince kuran-ı kerimde yılbaşı kutlamanın haram olduğuna dair hiçbir şey yazmıyor, Arap dininin ise İslam ile hiçbir bağı yoktur. Ayrıca dinde bütün peygamberlere inanılmalı deniyor o halde 25 aralık İsa’nın ölümünün özel bir olduğunu var saymanın bir günahı yoktur.
- Sonuç olarak yılbaşı kutlamanın dinen ve manevi olarak hiçbir zararı yoktur. Noel pagan kökleri için karşı çıkılabilir ancak noel Müslümanlıkta yoktur diyenlerin gidenin arkasından su dök hemen gelir mantığını, nazar boncuğunun nazara iyi geldiği mantığı, türbe ziyaretleri, fal, astroloji ve buna benzer inanışlara da inanmamaları, karşı çıkmaları gerekir.
- Kendi kişisel yorumum eklemek gerekirse Noel dinimizce yok ama yılbaşı kutlamak yeni bir yıla start vermekse o geceyi sevdiklerimle eğlenerek mutlu bir şekilde kutlamanın hiçbir mahsuru yoktur. Benim felsefem bir işe nasıl başlarsan öyle son bulur.
İletişim : İnstagram